31 Ocak 2016 Pazar

Astım hastalığı

Astım hastalığı hakkında herşey

Astım hastalığı bronşların çeşitli nedenlerle daralması ve kişinin nefes almada zorluk yaşamasıdır.Astım hastalığı genetik olabiliceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir.
Astım hastalığını tetikleyen birçok etken vardır bunlar; alerji,akçiğer hastalığı,yabancı cisim ve başka hastalıklar tetikleyebilir.
Akçiğer hastaları bronşları rahatlatıcı ventolin adlı ilaçı kullanırlar.Astım ilaçları ağızdan yada damar yoluyla alınabilir. Hastalara etkisi çok hızlı olmaktadır.Hastalar rahat nefes almaya başlayınca astımın belirtileri ortadan kalkar. 
Astım solunum yolu hastalığı olmasına rağmen psikolojik olarakta ortaya çıkabilir. Astım krizi geçiren kişilerin yanlarında bulunan insanların bunu anlaması ve ona nefes almada yardımcı olması gerekir. Astım hastaları yanlarından ayırmaması gereken ilaçları vardır. Astım hastalığı toplumda çok fazla görülmesine rağmen ölüm oranı o kadar yüksek değildir.

Dişleri nasıl beyazlatırız

Dişleri muz ile beyazlatma

Dişlerimizi muz ile beyazlatabilir. Nasıl diş macunu kullanıyorsak muz ile temizliğide benimsemeliyiz. Muzun içerisinde yüksek oranda potasyum var. Bu potasyumuda dişleri beyazlatmakta kullanabiliriz.
Herkesin sorunu olan dişleri sadece günde 1 kere bunu yaparak beyazlatabilirsiniz. Tıbbi bilgiler sayfamızda buna benzer bilgilere ulaşabilirsiniz. Muzun olgun olmasına dikkat etmeliyiz.
Bir parça muzu kabuğundan ayırarak diş fırçalar gibi yaklaşık üç dakika boyunca dişlerinize sürtün. Bunu yaparak muzun içeriğinde bulunan vitaminlerin dişlerinizi zaman geçtikçe beyazlatmasını sağlayacaksınız.

Kimyasal diş macunlarının zararlarına maruz kalmamak için günde 1 kez bunu yapmanız sizi daha sağlıklı ve mutlu olmanızı sağlayacak. 

Herkes Çölyak Hastası Olabilir

Çölyak hastalığı nedir?


Çölyak hastalığı glutene karşı ince bağırsağın kronik alerjisi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık herhangibir yaşta ortaya çıkabilir ve ömür boyu sürer. Bu hastalığa neden olansa gluten adlı proteindir. Gluten gıdaların çoğunda yer alırken özellikle buğday ,arpa, çavdar ve yulaf içerisinde yoğun olarak bulunmaktadır.

Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve VİLLUS çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir
Önemli olan bir diğer konuysa, glutenli gıdalarla glutensiz gıdalar birbirine temas etmemelidir.Bu gibi tıbbi bilgiler e önem verilmesi gereken bir hastalık.
Çölyak hastalığının belirtileri
-Karın Bölgesinde öne doğru şişkinlik
-Yaşa göre kilo azlığı
-Kas zayıflığı
-Kansızlık
-Dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacı artması
-Kusma
-Bezginlik
-İştahsızlık     
-Büyüme geriliği        
-Ağız içinde oluşan aftlar
-İştahsızlık, gaz şikayetleri
-Eklem ve kemik ağrıları
-Sinirlilik
-Ciltte kaşıntılı döküntüler

Bu gibi belirtileri taşıyan kişilerin önce kan tahlili yaptırması gerekir. Sonucunun pozitif olması durumda ince bağırsaktan biyopsi ile kesin tanı konulamktadır.
Tedavi ise kesin olarak glutensiz sıkı bir diyetten geçmektedir. Bunun için tıbbi bilgiye sahip olmak gerekir.