29 Şubat 2016 Pazartesi

Dikkat bozukluğu olanlar

Dikkat bozukluğu nasıl anlaşılır?

Adından da tahmin edilebileceği gibi bu hastalık kendi dikkat eksikliği ve odaklanma problemleri ile belli ed,,er fakat oranları kişiden kişiye ve entellektüel seviyeye göre değişiklik gösterebilir.
Bazı dikkat bozukluğu olan hastalar kolaylıkla herhangi bir konu ya da işe odaklanabilir, fakat sorumlulukları ağır geldiğinde ya da işler biraz daha tekrara bindiğinde kolaylıkla sıkılır ve bırakırlar. Sürekli görevden göreve ve işten işe atlayan bu tarz kişilerin çalışabilmesi için kendi kendine odaklanma egzersizleri yapmalı ve çalışma alanı son derece sessiz olmalı.
Eğer dikkat bozukluğu hiperaktivite nedeniyle kaynaklanıyorsa, kişi her an ve zamanda hareket halinde olma eğilimindedir. Ciddi bir işle ya da dersle meşgul olduğu sırada ayaklarını yere sürtebilir veya bacaklarını sallayabilir. Daha çok çocuklarda görülen hiperaktivite kaynaklı bu dikkat bozukluğu olan bireyler sürekli olarak işten işe atlamak isterler ve genellikle aynı anda birçok iş yapma eğilimindedirler.
Yaşına ve psikolojik durumuna göre kişisel kontrol problemleri de yaşayabilen bu kişiler çoğu zaman aşırı duygusal ya da aşırı sinirli bir ruh halindedir.
Dikkat dağınıklığı belirtileri
Aşağıdaki 10 belirtiyi inceleyerek kendi dikkat bozukluğu tanınızı kolaylıkla koyabilirsiniz.
● Herhangi bir konuşmanın ortasında ortam ve konuşulanlardan kopmak.
● Tarifleri ve konuşmaları hatırlayamamak.
● Zayıf dinleme yeteneği.
● Çok kolay da olsa herhangi bir görevi bitirmekte zorluk.
● Özellikle okurken ya da birilerini dinlerken odaklanmada ve dikkat etmede zorluk.
● Araç kullanma sırasında dalmak ve şeritte kalmada güçlük çekmek
● Kronik geç kalma ve görevleri zamanında yerine getirememe
● Anahtar, cüzdan ya da telefon gibi objeleri yanlış yerlere koyma ve sürekli unutma.25
● Sanki birileri tarafından zorlanıyormuş gibi sürekli hareket halinde olma isteği.
● Öfke, sinir ya da neşe gibi duyguları kontrol altına almada aşırı zorluk.

Dikkat bozukluğu ile yaşamak

Eğer erken teşhis edilemez ise zamanla karakter halini alan bu hastalığı doğru yiyecekler ile beslenme, enerjiyi arttırabilmek için egzersiz yapma, düşük şekerli gıdalar tüketme gibi yollarla azaltmak ve hatta yok etmek mümkün olabilir.
Bununla beraber hastanın en az 7 ya da 8 saat gece uykusu uyuması şart denilebilir, çünkü vücudun kesinlikle gerekli enerjiyi toplaması ve çok daha fazla üreken hale gelmesi gerekir.
Ayrıca dikkat bozukluğu hastası zamanını daha iyi yönetebilmenin yollarını bulmalı, yerine getirmesi gereken görevleri olabildiğince zamanında yapmalıdır. Bununla birlikte elinden geldiğince gün içerisinde hareket etmeli ve sportif faaliyetlerde bulunmalıdır.
Ders ya da iş ortamını ne kadar kendisi için ilgi çekici yapabiliyorsa, odaklanması da o kadar kolay olacaktır. Örneğin çalışma masasında sevdiği objeleri bulundurabilir ya da çalışma odasını favori rengine boyayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder