MS hastalığı nedir?
MS hastalığı yani multipl skleroz adıyla anılan sinir kas hastalığıdır. Beyinden çıkan sinirlerin bir noktaya kadar gitmesi ve orda kalmasıdır. Sertleşmiş doku hasarıdır. Ms sinir hücreleri iletinin doğru gitmesini engelleri ve anlamsız kasılmalar olur.
MS hastalığı kimlerde görülür kadınlarda görülme oranı erkeklere göre 2 kat daha fazladır. Her 100 bin kişide 1 görülür. Bu oran ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe artar.
Türkiye orta risk grubu ülkeler arasındadır.
Ms hastaları ilk atağı geçirdikten sonra 5 yıl içerisinden 2. bir atağı geçirirler. Hastalar ilk atağı ne zaman geçirdiğinin farkına varmaya bilir. Kendiliğinden geçebilir. Örneğin göz sinirlerinde oluşan kasılmada göz geçici olarak göremeye bilir ama göz muayenesinde birşey çıkmaz ve geçer hastada bunu önemsemez. Kasılmalar her seferinde farklı sinir hücrelerinde olabilir.
MS hastalarının tanıları laboratuvar tetkikleri yanında ilaçlı MR ile de anlaşılabilir. Mr da hasar gören sinirler görülür ve ms tanısı konur. MS bulaşıcı bir hastalık değildir. Genetik geçme etkisi vardır ama herkesinde genetik bulaşacağı anlamına gelmez. MS hastaları evlenebilir çocuk yapabilir çalışabilir. MS hastalığı bulaşmaz .
MS hastalarında kas ağrıları kasılmalar yorgunluk durumları ve istemsiz hareketler olabilir. Bu durumun çevredekiler tarafından bilinmesi ve ona göre davranılması gerekir.
MS hastlarının ilaç tedavileri vardır. Bunun yanında da psikolojik destek,spor,beslenme,ve kötü alışkanlıklara dikkat etmesi gerekir. Ms hastaları genelde genç hastalarda görülür. Bu durum onları olumsuz etkileyebilir. Fakat bu hastalıkta en iyi tedavi psikolojidir.
Her hastlkta en iyi olmasi gereken piskolojidr bnce bnim annemde ems hastasi onalti yil oldu evt hayt zor ama herseye rahmen sukredyruz cunku cok daha zor hastlklar var cok dha zor durumda olan insnlar var halimize binlerce sukurr...
YanıtlaSil